Corona revisited … Wat als mijn werknemer een lief heeft in Wuhan?
Terwijl er in sommige landen (draconische) maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, terwijl er negatief reisadvies is naar bepaalde risicovolle gebieden, trekken sommige werknemers zich daar blijkbaar weinig van aan.
Een werknemer die wetens en willens het advies van volksgezondheid/buitenlandse zaken in de wind slaat en toch afreist naar een besmet gebied, heeft een verhoogde kans om zelf besmet te raken met COVID-19 dan wel om in quarantaine te eindigen, of minstens door de gevolgen van quarantainemaatregelen niet tijdig terug op het werk te geraken op de voorziene datum.
Dit is geen geval van overmacht meer aangezien een werknemer die bewust naar pakweg Wuhan afreist, dus niet kan stellen dat er sprake was van een onvoorziene gebeurtenis. De kans is dus groot dat de RVA de aanvraag van de werkgever voor tijdelijke werkloosheid zal afwijzen. Geen uitkering dus.
Rest de werknemer de mogelijkheid om op basis van besmetting of een quarantainemaatregel te stellen dat hij arbeidsongeschikt is dan wel beroep te doen op het vermoeden van arbeidsongeschiktheid (dat geldt immers als men in quarantaine zou zitten).
Aangezien volgens de Orde van Geneesheren er tijdelijk zelfs geen fysiek onderzoek meer nodig is (omdat men op de wijze de verspreiding van het virus wil indijken), zal het niet moeilijk blijken voor de werknemer om van zijn arts een bewijs van arbeidsongeschiktheid te verkrijgen. Op deze wijze zou hij aanspraak kunnen maken op een gewaarborgd maandinkomen te betalen door de werkgever. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn.
Discussies rond de arbeidsongeschiktheid kunnen voor een arbitragecommissie beslecht worden doch dit zal evenmin soelaas brengen aangezien de commissie tot dezelfde conclusie zal komen (m.n. arbeidsongeschikt). Niet het bestaan van de arbeidsongeschiktheid is immers het punt van discussie maar wel het gedrag/beslissing van de werknemer dat er automatisch toe geleid heeft dat hij arbeidsongeschikt zou worden verklaard.
Dergelijk gedrag is onverantwoord en maakt een fout uit. Deze fout veroorzaakt een schade, m.n. in eerste instantie het verlies aan inkomen (gewaarborgd maandloon). De werknemer is alsdan zelf aansprakelijk voor de schade op basis van civielrechtelijke aansprakelijkheidsregels (fout-schade-oorzakelijk verband), ondergeschikt op grond van een zware fout (waarschuwingen en instructies werkgever en negatieve reisadviezen ministerie buitenlandse zaken). Dit risico kan niet afgewenteld worden op de werkgever.
Een voorzichtig en redelijk werkgever doet er goed aan om dit op voorhand aan de werknemer te melden.
www.stroobants-legal.be
0476.48.35.33