De Risico's van Zwart Werk
De regering zal haar budget op orde trachten te krijgen o.m. door sociale fraude andermaal aan te pakken. Terwijl de risico’s voor werkgevers van sociale fraude wel bekend zijn, is dat veel minder het geval voor werknemers die bewust participeren aan sociale fraude. Welk risico neemt u nu eigenlijk?
Het is vooreerst evident dat de werknemer zonder meer in een zwakke positie staat t.a.v. zijn werkgever. Zo wordt het zeer lastig om opslag te vragen, het vakantiegeld is een stuk lager dan het loon. Indien er volledig in het zwart wordt gewerkt dan bestaat er geen recht op promotie of op opleiding.
In het geval van ontslag zal er bovendien geen rekening worden gehouden met het gedeelte zwart geld bij de berekening van de ontslagvergoeding. Hetzelfde geldt trouwens voor de maandelijkse kostenvergoeding die de werkgever uitkeert Vele werknemers beseffen het niet maar in wezen is het aanvaarden van een onkostenvergoeding (die eigenlijk geen echte kosten dekt maar gewoon verkapt loon is) dus ook een vorm van sociale fraude.
In het geval van structureel zwartwerk zal een werkgever veel minder aandacht hebben voor de arbeidsveiligheid van de betrokken werknemers. De werkgever zal niet meteen geneigd zijn om eventuele arbeidsongevallen aan te geven waardoor de werknemer geen schadeloosstelling kan bekomen.
Maar vooral in de sociale zekerheid heeft het zwartwerk grote gevolgen. De zwartwerker bouwt immers niet dezelfde sociale rechten op. Bijgevolg kan hij geen aanspraak maken op bepaalde socialezekerheidsuitkeringen. Denk daarbij aan de werkloosheidsuitkering en aan het pensioen.
Een zwartwerker die een inkomen uit arbeid ten onrechte cumuleert met uitkeringen (een werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering, pensioen), loopt bovendien het risico daarvoor zware sancties opgelegd te krijgen, in sommige extreme gevallen zelfs strafsancties.
Tenslotte kunnen er ook fiscale gevolgen verbonden zijn aan zwartwerk. De werknemer loopt namelijk het risico dat er in de inkomstenbelasting een aanvullende aanslag gevestigd wordt, met boetes en verwijlintresten.
Peter Stroobants
Advocaat
stroobants-legal
peter@stroobants-legal.be