Sociale Inspectie: wie zijn dat eigenlijk?
Over de Sociale inspectie
Vaak hebben werkgevers het over de “arbeidsinspectie” of de sociale inspectie”. Maar wie zijn dit eigenlijk? Een kort overzicht
In België zijn er ongeveer 224 000 werkgevers en 517 000 vennootschappen actief in de privésector. Al deze spelers moeten zich houden aan steeds complexere arbeid- en socialezekerheidswetgeving. Wat velen niet weten is dat deze wetgeving ook strafbepalingen kent. Overtredingen kunnen bijgevolg tot zware straffen leiden zowel voor de vennootschap als voor de zaakvoerders of bestuurders.
De vijf belangrijkste diensten
De sociale inspectiediensten kan men eigenlijk onderverdelen als volgt: De sociale zekerheid inspectie (RSZ), de arbeidsinspectie (TSW), welzijnsinspectie (TWW), de zelfstandige inspectie (RSVZ), werkloosheidsinspectie (RVA), arbeidsongeschiktheid inspectie (RIZIV).
Al deze diensten worden gecoördineerd door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD)
Daarnaast zijn er ook heel wat regionale inspecteurs die vallen onder het Vlaamse of het Waalse gewest, zoals de inspecteurs van het departement werk en sociale economie.
Controles
Op jaarbasis worden er maar liefst 10 000 gemeenschappelijke controles die de SiOD controleert. Daarnaast zijn er ook nog heel wat individuele inspecties van de diensten op basis van datamatching en datamining, klachten, of verzoeken van het Openbaar Ministerie enzovoort.
Gevolgen
De gevolgen zijn niet mals. Een onderzoek kan leiden tot een procedure voor de correctionele rechtbank, het eventuele administratieve geldboete, of buitenvervolgingstelling. Het is het de arbeidsauditeur (het Openbaar Ministerie in sociale zaken zeg maar) die daarover finaal beslist.
Bovendien is een veroordeling door de Correctionele Rechtbank meteen ook een groen licht voor alle schadeleiders om schadevergoeding te vragen. Zo kan de RSZ bijvoorbeeld achterstallige sociale bijdragen gaan invorderen, of kunnen werknemers achterstallig loon opeisen, etc.
Stroobants Legal
Al meer dan 15 jaar staat Stroobants LEGAL werkgevers bij wanneer ze geconfronteerd worden met de sociale inspectie. Sociale inspecteurs hebben immers regels waar ze zich aan moet houden. Zo opereren inspecteurs binnen het kader van het sociaal strafwetboek waarin de principes van de werking van de sociale inspectiedienst zijn opgenomen en waarin ook de administratieve strafrechtelijke sancties staan. Verder zijn inspecteurs onderhevig aan een gemeenschappelijke deontologische code.
Peter Stroobants
peter@stroobants-legal.be