Grensoverschrijdend gedrag...
‘Grensoverschrijdend gedrag’, we kunnen het er moeilijk niet over hebben met de berichten bij The Voice, Ajax, maar ook bij onze Universiteiten. Je kon deze week geen krant openslaan of het stond bol van de berichten m.b.t. seksueel of gewelddadig gedrag ten aanzien van werknemers. Ook met de recente gebeurtenissen bij BASF m.b.t. een geval van pesten en geweld op het werk, is de regelgeving weer brandend actueel. Wat als mijn pester mijn leidinggevende of zelfs mijn baas is?
Volgens IDEWE (bron: De Morgen) had vorig jaar ruim 7 procent van de werknemers recent met seksueel ongewenst gedrag te maken. Hoewel #Metoo momenteel voor ophef in de universiteiten zorgt, komen ongewenst intimiteiten in andere sectoren evenveel voor. Vooral in sterk hiërarchisch gestructureerde sectoren zou er een veel groter risico bestaan.
In het geval van BASF ging het niet om seksueel overschrijdend gedrag maar om opzettelijke slagen en verwondingen door een leidinggevende. Gedrag dat kennelijk ook heel lang onder de radar is gebleven.
Niet zelden komen deze zaken aan het licht door een strafonderzoek met alle gevolgen van dien.
Hoewel het om verschillende feiten gaat, is er toch een duidelijke gemeenschappelijke factor: de (rechtstreeks) leidinggevende. Deze is immers de machtsfactor die oplossingen (al dan niet wetens en willens) tegenhoudt. Want wat moet je doen als diegene waarover je melding moet doen tegelijk je (rechtstreeks) overste zelf is?
Als dat degene is die zelf het ongewenst gedrag vertoont, dan moet men de weg al heel goed weten binnen de onderneming. Werknemers weten vaak niet dat ze zich tot een vertrouwenspersoon (dit kan een personeelslid of een externe dienst zijn) kunnen wenden. Het bestaan van een vertrouwenspersonen zou veel beter bekend moeten gemaakt worden.
Bovendien is de aanwijzing van een vertrouwenspersoon aanbevolen maar niet altijd verplicht. Enkel wanneer de preventieadviseur psychosociale aspecten deel uitmaakt van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, dan moet ten minste één van de vertrouwenspersonen verplicht deel uitmaken van het personeel van de onderneming (behalve indien de werkgever minder dan 20 werknemers tewerkstelt).
Dat is jammer want het is noodzakelijk dat er minstens één aanspreekbare persoon is, die los staat van de leiding, én die een grondige kennis heeft van de interne werking van de onderneming. Zo zouden zaken sneller in beweging kunnen komen en niet jarenlang blijven etteren.
Een cultuur van bespreekbaarheid bevorderen door een vertrouwelijke interne/externe procedure en tegelijk duidelijk aangeven hoe er met misbruik wordt omgegaan binnen de organisatie, zijn cruciaal om anders om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. Op deze wijze weten zowel slachtoffer als dader vooraf wat hij/zij mogen verwachten.