Topvoetbal betaalt straks hogere sociale bijdragen
Topvoetbal betaalt straks hogere sociale bijdragen
Wie de recente Pano-reportage heeft gezien over het zwart geld van spelers-bestuurders-makelaars, vraagt zich misschien af waarom er nog een fiscale - en sociale voordeelbehandeling van voetballers in ons land bestaat.
Een feit is dat tot op vandaag de overheid de belangrijkste sponsor van het betaald voetbal blijft met naar luid 100 miljoen euro. Dit zijn inkomsten die de staat derft door fiscale en sociale gunstmaatregelen.
Alle sociale bijdragen mogen afgetopt worden tot maximaal 950 euro ongeacht de verdiensten van de speler in kwestie. Ter vergelijking, een normale werknemer betaalt 38 % aan sociale bijdragen (lees: 13,07% gaat van uw loon af en 25 % betaalt uw werkgever bovenop uw brutoloon). Maar dat geldt dus niet voor voetballers en hun clubs.
Deze maatregelen lijken steeds moeilijker te verantwoorden: het doel om topspelers aantrekken door aansluiting te vinden met salarissen van de andere Europese topclubs, lijkt op zijn zachtst gezegd een illusie als je kijkt naar de duizelingwekkende cijfers die in de Premier League, en de Primera Division worden neergeteld. Naar de investeringen in de jeugdwerking worden de clubs nauwelijks gecontroleerd.
Daarbovenop hebben voetbalsupporters de laatste jaren wel wat mogen meemaken: zo werden zij getrakteerd op matchfixing, corruptie van voetbalmakelaars, aantrekken van voetballers uit niet EU- landen ten koste van eigen jeugd, transferbeleid dat eigenlijk doet denken aan moderne slavenhandel en waarbij het kopen en verkopen van spelers een doel an sich is geworden.
Neen, leuk was het niet de afgelopen jaren, hetgeen de recente Pano reportage zeer duidelijk aantoont. De onfrisse deals binnen alle geledingen van het voetbal, kunnen nog moeilijk de voorkeursbehandeling verantwoorden.
Sommigen zeggen dat het dan ook te betreuren valt dat Minister van Financiën Van Peteghem zijn eerdere doelstelling heeft afgezwakt naar een fiscaal - en RSZ pakket van 43 miljoen euro, hetgeen neerkomt op 11 procent van de jaarlijkse omzet van de eerste klassers. Concreet werden de persoonlijke werknemersbijdragen en de werkgeversbijdragen opgetrokken tot samen 15 procent op het (niet geplafonneerde) loon. Dat is toch nog steeds 23% minder dan u en ik.
Clubs en hun sterspelers zullen weliswaar meer sociale bijdragen moeten betalen. Althans meer dan voordien, maar toch nog een pak minder dan de modale werkende mens en hun werkgevers die het zonder gunsttarief moeten stellen.
Het effect op het niveau van het voetbal valt af te wachten. Misschien dat Club Brugge voortaan met 0-6 in plaats van 0-5 zal verliezen. Wie zal het zeggen?